MINDFULNESS

Jag är certifierad mindfulnessinstruktör och jag gjorde min utbildning i Malmö för Ola Schenström som driver Mindfulnesscenter. 

 

Mindfulness är uppmärksamhetsträning och handlar om att aktivt rikta och försöka behålla uppmärksamheten på något som händer här och nu. 

Det kanske låter som en baggis, men det är inte alltid så himla lätt i en tillvaro där oändliga möjligheter, plingande mobiler och intryck ofta drar iväg med vår uppmärksamhet åt olika håll. Vi människor har ju superförmågan att mentalt kunna befinna oss i framtid, dåtid och på andra sidan jorden. Detta hjälper ju oss att kunna planera och göra verklighet av drömmar respektive att kunna utvärdera och lära oss av det som hänt. Samtidigt som det  också möjliggör för risken att fastna i oroande som kan skapa ångest och stress eller i grubblande som kan skapa nedstämdhet och passivitet. Så om vi är vältränade i att tänka framåt och bakåt i tid så kanske vi också behöver träna upp vår förmåga att vara här och nu i stunder då vi kan ha nytta av det? 

 

Vår uppmärksamhet kan nämligen bara vara riktad på en sak i taget så genom att träna upp förmågan att rikta fokus till nuet så förankrar vi oss både fysiskt och mentalt i nutid. Detta hjälper oss att släppa taget om grubbleri kring det som varit eller oro kring det som (kanske?) kommer, vilket är både avstressande och återhämtande i sig. Hjärnan får vila och vi stressar ned.

Dessutom får vi chans att uppleva och vara mer fullt ut närvarande i det som händer här och nu - viktiga ögonblick i livet -  innan dem hunnit swisha förbi. 

Genom att träna på att stanna upp och rikta fokus inåt en stund så får vi också chans att checka in med oss själva och bli lite mer medvetna om vad som händer där inne och hur vi mår. Känslor, tankar och kroppens signaler innehåller ofta värdefull information till oss om våra gränser, behov och inte minst värderingar om vad i livet som på riktigt spelar roll. Tar vi oss tid och mod att lyssna en stund så kan det bli tydligare för oss vad vi behöver för att må bra. Ju bättre koll vi har på och ju mer vi kan acceptera hur det ändå redan är just nu ju lättare blir det i sin tur att hantera det. Ökad medvetenhet och förmåga till acceptans ger oss sedan större valfrihet att kunna välja hur vi vill agera och bete oss. Vi kan träna på att styras mindre av impulser, känslor, tankar och invanda beteendemönster för att istället styras mer av våra långsiktiga mål och livsvärderingar om vad vi tycker är viktigt i livet. 

Jag brinner för att lära ut mindfulness både till dig som är sugen på att testa metoden och till dig som mår dåligt psykiskt eller vill förebygga risken för att göra det. Att vara med i en kurs eller att testa guidade mindfulness-övningar online är ett bra sätt att komma igång. I dagsläget håller jag kurser i mindfulness för patienter listade på Husläkarna Vårdcentral där jag jobbar som psykolog. Jag håller emellanåt event och workshops via Boost & Balance i mindfulness, gärna kombinerat med yoga som går i samma anda och som jag brukar kalla för "mindfulness in motion". Jag skrev mitt psykologexamensarbete på temat yoga, mindfulness och psykologi och skapade samt utvärderade i samband med detta Boost & Balance online-kursKika runt på hemsidan så ser du vad jag erbjuder online; både app och online-kurs för att prova på och komma igång med mindfulness-träning.

SKRIV TILL MIG!

SOCIALA MEDIER

Telefon: +46 73 838 74 84

Email:  info@boostandbalance.com

KONTAKT